18 Ocak 2010 Pazartesi

ELEKTROMAGNETİK ETKİLEŞİM VE FİZİK


 
Elektromagnetik terim olarak fizikte elektrik ve magnetik kuvvetin ikisinin birlikte oluşturduğu bir etkiyi ifade eder. Elektriksel etkiler faraday dan günümüze bilinen yük akışına bağlı olarak gelişen ve bu günkü teknolojimizin ana unsuru olan bir olgudur. Magnetik etkiler ise pek fazla hayatımızda etkin gözükmemekle birlikte esasında gizli bir etki içindedir. Magnetik etkilerin bu gizli etkisi çok eski çağlardan beri de gizli bilimler denen metafizik çalışmalarında tanımlanmaya çalışılan olaylar ve etkileri bu magnetik etkiye bağlamışlardır.


Eletrik ve magnetik etkinin ikisinin birlikte oluştuğu durum, en belirgin biçimde ışık olayında vardır. Işık elektromagnetik bir dalga olarak yayılır. Elektrik olayında yük hareketinde elektrik alanı kendisine eşlik eden bir magnetik alan oluşturur. Bu etki yükün hareketinde yük akışının ortamda yarattığı elektrik alanına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.


Aslında kuvvet alanlarına bakan bütün fizikçiler, elektromagnetik kuvveti atom ve atom altı parçacıkların sınırında sınırlayarak, kendi algı sınırlarında bir değişim yaratıp, kuvvet alanlarının başka isimlerle isimlendirilmesi gereğine inanmışlardır. Bu nedenlede evrende temel kuvvet tanımlamasında dört temel kuvvet tanımlanmıştır. Bunlar elektromagnetik kuvvet, zayıf ve kuvvetli çekirdek kuvvetleri olmak üzere diğeri de gravitasyon çekim kuvvetidir. Bu dört temel kuvveti bir denklemde tek bir kuvvetin değişik türevleri şeklinde ifade etmek isteyen fizikçiler çıkmış ise de, bu bugüne kadar başarılamamıştır. Aslında elektromagnetik kuvvet diğer kuvvetlerin temel kuvveti, ya da önceleri diğer kuvvetler elektromagnetik kuvvetten türetilebilir gibi görünmüş gibi olsada bunun aslında böyle olmadığı görülmüştür.


Gravitasyon ve zayıf çekirdek kuvvetleri bir şeyin türevi olmayı inkar eden birer asi gibi davrandığı için, bu gün fizik bu birleştirmeyi yapamaz durumdadır. Fakat benim sahsi kanım bu birliktelik bir gün sağlanacaktır. Fakat bu hangi kuvvet etrafında olur bilemem.
.............
...................

Mesut KAHVECİ